Kada osetiš tada ćeš i poverovati i saznati kako domaći originalni prirodni ukus utiče na promenu tvog života

Središtanska br.5, Malo Središte
26335 Vršac, Srbija

  /  Recepti   /  Zdrava zimnica   /  Crni luk

Crni luk

O crnom luku-manje više puno se zna. Ne traži mnogo prostora, nije preterano zahtevno uzgajanje i dostupan je cele godine. Pored toga što svakom jelu popravlja ukus i daje fantastičnu teksturu on svakoj salati donosi izgled od koga zastaje dah. Zamislite samo kako je tek lekovit? Od najstarijih vremena u narodnoj medicini pripremani su oblozi, sirupi, tinkture,…Naši preci su svež, jeli kao jabuku i bili zdravi, jaki a za opstrukcije pluća, infekcije i viruse nikad nisu znali. Svež luk jaća imunitet, pomaže kod prehlada i problema sa disanjem, ima malo kalorija pa je pogodan u borbi sa viškom kilograma…

Savremena nauka posebno ističe efikasnost konzumiranja crnog luka, prvenstveno zbog KVARCINOMA jer ga najviše ima crnom luku i to posebno u ljusci luka. Pa ako se vratimo samo tridesetak godina unazad, prisetićemo se da su naše majke i bake celu glavicu neoljuštenog crnog luka stavljale u svako kuvano jelo a posebno u supe i čorbe. Jako je bitno da se jelo lagano kuva tj. krčka e tada se iz luka oslobađaju svi njegovi korisni sastojci i konzumiramo ih kroz glavno jelo. Dok je druga mogućnost čaj od ljuske luka koristi se za prhladu. Sok od crnog luka smanjuje ubod pčela i drugih insekata. Konzumiranjem crnog luka dijilje popravljaju kvalitet i volimen majčinog mleka. Kod kurijeg oka, proširenih vena, uboja od padova,…pomaže preko obloga od crnog luka. Pre mali je ovaj post da bih istakao sve vrednosti crnog luka.

Za sve ovo što ste proćitali jako je bitno da luk bude uzgajan u sopstvenoj bašti ili kupljen iz miroljubive ili organske poljoprivrede. Na slici je upravo takav proizveden u sopstvenoj bašti, ukiseljena stara sorta u narodu poznata kao luk kozjak, ljutika ili vlašac (sličan francuskom šalotu-koji se može naći u bolje snabdevenim marketima) i spreman za sve vrste gotovih jela i salata. Uzgajanje ove stare autohtone sorte luka ne podnosi pesticide niti veštačko prihranjivanje. Glavice su male, čvrste, jake i otporne na bolesti.